Loading...

Project Description

BEELDBANKEN VOOR BEDRIJVEN

In beeldbanken worden foto’s, films en diaopnames opgeslagen. Maar ook bijvoorbeeld het werk van vormgevers dat u heeft laten maken kan in een beeldbank worden bewaard. Beroepsgroepen als uitgevers, journalisten, televisieprogramma’s en websitebouwers maken veel gebruik van beeldbanken.

Bent u op zoek naar een professional die u kan helpen met het opzetten van een beeldbank? Daar help ik u graag mee, want beeldarchivering en beeldbeheer is een vak dat ik al vele jaren beoefen. Het gebruik van beeldbanken heeft zo zijn voordelen, zoals:

  • altijd toegang voor iedereen die met het beeldmateriaal moet werken
  • bijzonder en historisch fotomateriaal wordt veilig bewaard
  • hoge kwaliteitsfoto’s én de webvarianten daarvan zijn direct beschikbaar
  • gebruiksvriendelijk zoeksysteem door middel van trefwoorden en verschillende zoekfuncties

Twijfelt u nog over het aanschaffen van een beeldbank? Dat kan ik mij goed voorstellen. Maar ik vertel u graag meer over de voordelen. Een beeldbank lijkt in eerste instantie niet belangrijk in de praktijk is gebleken dat de voordelen van beeldbank opzetten al heel gauw op wegen tegen de investeringskosten.

Het archiveren van beelden

U kunt bij mij terecht voor advies en begeleiding bij het aanschaffen en het ontwikkelen van een op maat gemaakte beeldbank. Wat hier ook bij hoort is het plaatsen en beschrijven van het beeldmateriaal, waardoor deze altijd goed vindbaar zijn. Dit dient goed te gebeuren, want de juiste gegevens bij de afbeelding zijn hiervoor essentieel.

Elke organisatie die professioneel beelden laat maken krijgt er vroeg of laat mee te maken dat gemaakte foto’s en opnames nog wel een keer gebruikt zouden kunnen worden. Maar op welke computer stonden ze ook al weer en wat waren de afspraken met de fotograaf? Ook heb ik wel eens de vraag gehoord wie de fotograaf ook al weer was? Om deze situaties te voorkomen doet u er goed aan om het professionele beeldmateriaal op te slaan in een digitale beeldbank. Dan heeft u deze beelden altijd snel tot uw beschikking. Foto’s die u in opdracht heeft laten maken moeten altijd goed vindbaar zijn. Wilt u meer weten over wat ik voor u kan betekenen op het gebied van beeldarchivering? Bel dan vrijblijvend naar 06-55628060 of vul het contactformulier in.

Het belang van een goede beeldbank

De aanschaf van een beeldbank ontstaat vaak vanuit de gedachte om orde aan te brengen in de steeds maar groeiende hoeveelheid aan beeldmateriaal. Ook worden beeldbanken gemaakt om overzicht aan te brengen in een bepaald genre foto’s, een onderwerp, de categorie of maker. Te denken valt aan het aanleggen van een dorps- of stadsarchief met historisch beeldmateriaal. In dergelijke archieven is de vindbaarheid van het beeldmateriaal erg belangrijk, want iedere afbeelding die niet gevonden kan worden is een gemiste kans. Door beelden te categoriseren op genre, een locatie of jaartal worden, krijgt de gebruiker het juiste materiaal getoond.

Tenzij anders aangegeven zijn beelden en opnames auteursrechtelijk beschermd en moet de gebruiker soms betalen om het gewenste materiaal in het juiste formaat te kunnen gebruiken. Dit is wel een extra kostenpost maar hierdoor bent u verzekerd van legale en professionele beelden van hoge kwaliteit.

Wat kosten beeldbanken?

Om te kunnen bepalen wat de kosten zullen zijn voor aanschaf, opzetten en in gebruik nemen van een beeldarchief kom ik eerst vrijblijvend bij u langs om de beeld collectie te zien en een idee te krijgen van de manier waarop u deze wilt ontsluiten. Hoeveel medewerkers zullen er bijvoorbeeld mee gaan werken? Moeten er foto’s worden ingescand? Zijn er al beschrijvingen van het materiaal? Dit zijn vragen die aan bod komen. Op basis van deze informatie maak ik een offerte. Deze is gebaseerd op het aantal uren dat ik nodig denk te hebben voor de opdracht. Ook neem ik in de offerte de kosten voor de aanschaf van de software mee, het onderhoud en de opslagkosten. Er zijn verschillende programma’s te koop. Deze zijn vaak uit te breiden met modules, zodat het mogelijk is om een goed werkend programma op maat aan te kopen. Globaal liggen de aanschaf- en implementatiekosten variërend van een eenvoudig beeldarchief tot een uitgebreid programma tussen de  € 9.000,00 en € 16.000,00 exclusief BTW. Een onderhoudsabonnement en opslagkosten zijn niet in dit bedrag inbegrepen.