Het social media profielportret

social media portret; profielportret

Iedereen met een social media account heeft de mogelijkheid om zichzelf te profileren door er een profielportret aan toe te voegen. Het is erg verrassend om die portretten in bv je netwerk eens rustig te bekijken. Het is vaak een gevarieerde reeks: van helemaal geen portret via vakantiefoto’s en selfies waarbij men gespannen naar de ontspanknop tuurt tot en met perfect gestileerde portretten. Ik weet van iemand die er wel heel veel aandacht aan heeft besteed; zij heeft een dubbelportret laten maken: ‘gewoon’ op de voorgrond en en-profil  geprojecteerd op de achtergrond.  Creatief idee en een voorbeeld hoe verschillend de waarde is die men hecht aan het  gebruik van een goed profielportret op social media.

Waarom een goed profielportret?

Enerzijds vindt men een profielfoto wel belangrijk  maar aan de andere kant heeft het toch vaak weer geen prioriteit zo lijkt het. Of het is een praktisch obstakel.. : fotograaf zoeken, tijd ervoor nemen, je goed voelen en voorbereiden etc. Best wel veel haken en ogen. Terwijl de profielfoto die je gebruikt het eerste beeld en de eerste indruk is die de lezer van jouw tekst krijgt. Die eerste indruk wil je toch zo positief mogelijk  laten zijn! Daarom is het hebben van een goed social media portret dus een must. En nee, die leuke en ontspannen foto gemaakt op een zonnig terras of tijdens een bergwandeling is niet geschikt. Die is té veel in tegenstelling met  de zakelijke uitstraling die je wilt overbrengen. Een goed portret is een belangrijk ingrediënt voor online succes!

De fotoshoot in de praktijk

Een profiel fotoshoot duurt niet lang, in een uur ben je klaar. De fotograaf heeft er iets meer werk aan.  Het doel is om jou in ongeveer een half uur tijd ontspannen voor de camera te laten staan zodat je er een aantal portretten aan over houdt waar je blij mee bent en waar je jezelf in positieve zin in terug ziet. Die je graag wilt gebruiken voor je website en social media accounts. Tijdens de shoot is er ook gelegenheid om even iets anders aan te trekken, bv. een jasje of trui. Of om een shawl of ketting om te doen en voor de heren een stropdas wel/niet om. Details doen veel in het totale beeld en zo kun je je foto aanpassen aan het seizoen. We maken de foto’s op locatie, binnen of buiten afhankelijk van jouw voorkeur en hoe het past bij jouzelf en je onderneming.

Passend bij je beroep

Afgelopen week heb ik Marianne gefotografeerd. Zij had al een goed social mediaportret maar dat gebruikte ze al zo lang. Ze was toe aan een nieuwe. Marianne is trainer en coach van Eigenreijs.nl en haar vak oefent zij voornamelijk binnen in haar werkruimte uit. Dus zijn we daar begonnen, ook omdat het weer niet echt mee zat. De blauwe en de lila muren vormden in combinatie met haar kleding een mooie achtergrond. Als model deed zij het geweldig, eigenlijk was ze al na een paar proefopnames ontspannen en had de vriendelijke professionele blik die goed past voor dit doe. Dit was voor mij heel prettig werken.  Na twee series binnen konden we toch nog even de tuin in. Gelukkig want ook een buitenomgeving past bij haar werk. En met de zojuist opgedane modellen ervaring duurde het niet lang meer om  voor de bloeiende border nog een aantal heel natuurlijke portretten te maken waar haar vrolijke persoonlijkheid goed in naar voren komt.

Wat kost het?

Ik zou het leuk vinden om reacties te krijgen op dit blog maar nog leuker wanneer je erdoor over de streep wordt getrokken om een nieuw social media portret te laten maken. Tips en voorbeelden van portretten kun je zien op  https://www.gerdahornemanfotografie.nl/portfolio-items/social-media-profielfotos/

De prijs van een profiel fotoshoot is 50 euro ex btw. Voor dit bedrag krijgt je 6 foto’s op webformaat online aangeleverd. Wil je een foto ook in hoge resolutie ontvangen dan kost dat 15 euro extra. Je hebt de volledige rechten over de foto’s dus je kunt er mee doen wat je wilt.

12 september, 2017|Categorieën: Nieuws|Tags: , |